Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asylsökande ”Maryam”, som egentligen heter egentligen något annat, berättar om varför hon känner sig otrygg på Spenshults asylboende. Foto: SVT

Kvinnor på Spenshult: ”Vi känner oss otrygga”

Uppdaterad
Publicerad

Spenshults asylboende utanför Oskarström upplevs som otryggt, framför allt för kvinnor och unga tjejer. Det vittnar flera asylsökande om.

– Jag går inte ut ensam, för jag vet inte vad killarna kommer att göra. Jag menar inte att alla killar är dåliga, men det finns några som dricker och äter tabletter och när de gör det så vet de inte vad de gör.

Det berättar asylsökande Maryam, som egentligen heter något annat och som har bott på Spenshult, Sveriges näst största asylboende, i ungefär ett år.

Kvinnor på Spenshult

Antastade i offentliga utrymmen

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med fem asylsökande, med Röda Korset och med andra med insyn i verksamheten. De berättar bland annat om män som har antastat kvinnor i offentliga utrymmen, om kvinnor som har fått höra kränkande kommentarer om sina kläder och om män som har försökt att ta sig in till duschar och toaletter när kvinnor är där.

LÄS MER: Röda Korset menar att lösningen ligger i mer synlig personal på boendet

LÄS MER: Migrationsverkets svar på kritiken: ”Det finns problem – men överlag ett tryggt boende”

Förekomsten av droger, alkohol och våld är också sådant som upplevs skapa otrygghet, enligt flera som SVT har varit i kontakt med.

Därför har Maryam ett fingerat namn

Flera av de asylsökande som SVT Nyheter Halland har pratat med har valt att inte framträda. Maryam har valt att inte visa sitt ansikte eller framträda med sitt namn, av rädsla för repressalier från män på boendet. Hör henne berätta mer om det här:

Detta är Spenshult – Sveriges näst största asylboende

  • Ungefär 500 personer bor på Spenshult. Runt en femtedel är kvinnor och ett 20-tal av de boende är barn.
  • Boendet öppnade i september 2016.
  • Migrationsverket valde att öppna ett boende just i Halmstads kommun eftersom det ligger strategiskt mellan Malmö och Göteborg som är viktiga orter för Migrationsverket, och för att de gamla sjukhuslokalerna var passande att öppna ett boende i.
  • Majoriteten av de boende befinner sig i överklagandeprocess, det vill säga att de har fått ett eller flera avslag men har överklagat sitt beslut. Ungefär 50 boende har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och ett fåtal boende har fått uppehållstillstånd.
  • 63 personer på Spenshult har bott i Sverige i fyra år eller mer. En av dessa väntar på sitt första besked från Migrationsverket, medan resterande befinner sig i överklagandeprocess eller liknande.
  • Spenshult är ett korridorsboende där det både finns rum med egen dusch och toalett och rum där man delar på toalett, boendet har gemensamma kök och matsal för de boende. De boende delar rum med mellan 2-6 personer i varje rum.

Källa: Migrationsverket

Sveriges största asylboenden*

  • Restad Gård, Vänersborg: 775 platser
  • Spenshult, Halmstad: 594 platser
  • Nordkalotten, Luleå: 400 platser (under avveckling)
  • Soludden, Härnösand: 251 platser

*Avser antal platser, inte hur många som bor där just nu. Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor på Spenshult

Mer i ämnet