Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns bra att vi kan hjälpa till på det här sättet nu när vi möter så många oroliga”, säger Kerstin Arvidsson som är diakon på Varbergs församlingshem. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Kyrkan i Varberg ger elstöd till behövande: ”De kan inte vänta”

Uppdaterad
Publicerad

I Varberg kan en del av de som inte klarar av att betala sin elräkning få stöd av Diakonernas hjälpkassa. 200 000 kronor kommer att stödja 40 personer ekonomiskt. Kriterierna för att få stödet är att man ska bo i en hyreslägenhet med direktverkande el och ha en årsinkomst under 250 000 kronor.

Diakon Kerstin Arvidsson vid Varbergs församling tror att stödet är viktigt för att många just nu inte kan vänta på statens elstöd.

– Då blir det att man tar sms-lån eller andra sämre lösningar för att klara sig så länge, säger hon.

Många barnfamiljer söker

Många som sökt stödet är äldre kvinnor med mycket låg pension. Men diakonerna har också sett att många barnfamiljer som inte tidigare sökt hjälp av kyrkan nu gjort det för första gången.  

Ansökningstiden för stödet har gått ut och planen är att pengarna ska betalas ut i slutet av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.