Friskolan utanför Hylte drivs av den religiösa rörelsen Plymothbröderna och idag går 63 elever där. Vid sin senaste inspektion fann Skolinspektionen flertalet brister i undervisningen.
Det handlar bland annat om att det finns en risk för att man satt för höga betyg och att det beror på att lärare undervisar i ämnen som de inte har utbildning för.
– Laboraskolan har flera brister som äventyrar elevernas rätt till en god utbildning. Styrelsen måste därför säkra att alla elever verkligen får den utbildning de har rätt till enligt skollagen, skriver Ulrika Palm vid Skolinspektionen i ett pressmeddelande.
Omdiskuterad skola
Laboraskolan är omsusad och har tidigare fått kritik av Skolinspektionen. Denna gång konstaterar man att samtliga elever vid Laboraskolan når de lägsta kunskapskraven men att det finns en risk att skolans bedömning och betygsättning inte motsvarar elevernas kunskap. Orsaken är att många lärare undervisar i ämnen de inte har utbildning för.
Dessutom pekar man på att skolan inte arbetar aktivt för att motverka traditionella könsroller och att det finns stora brister i elevernas tillgång till elevhälsa och till skolbibliotek.
– Ett viktigt steg är att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet för att få ett underlag för nödvändiga beslut om förbättringsåtgärder, skriver Ulrika Palm vidare.
Flera brister har åtgärdats
Enligt rektorn har man redan åtgärdat majoriteten av punkterna samtidigt som man menar att skolan nu på ett annat sätt följer de rutiner man redan upprättat innan inspektionen. Men han är också självkritisk.
– Det är allvarlig kritik och vi har varit dåliga på att följa upp och dokumentera utifrån våra rutiner, säger rektorn Alexander Tornberg.
– Samtidigt som vi ju till exempel har svårt att rekrytera behörig personal i alla ämnen, säger han.
Han menar dock att skolinspektionen gjort vissa felaktiga tolkningar angående bland annat punkterna om skolbibliotek och elevhälsa.
– Det är ju direkt felaktigt. Vi har ett skolbibliotek, säger han.
Skolan har nu fram till december på sig att redovisa vad man gjort för att åtgärda bristerna.