”Vi måste vara lite mer sparsamma än vad vi varit tidigare”, säger beredskapsdirektören Niklas Nordgren. Foto: TT/SVT

Länsstyrelsens uppmaning – förändra synen på dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Halland är låga, framförallt i de södra delarna. Även om Länsstyrelsen bedömer att länet är rustat för en ny torka, ligger ett stort ansvar även hos hallänningarna själva.

Förra sommarens torka innebar stora påfrestningar i hela Sverige. Sedan dess har regeringen gett samtliga länsstyrelser i uppdrag att analysera vattensituationen på både regional och lokal nivå.

För två veckor sedan gick länsstyrelsen i Halland ut med frågor till bland annat regionen, kommunerna, Lantbrukarnas Riksförbund och dammägare för att få bättre koll på situationen. Nu har resultatet sammnställts.

– Det råder normala ytvattennivåer i länet. Däremot är det låga grundvattennivåer, framförallt i Halmstads och Laholms kommuner, säger beredskapsdirektören Niklas Nordgren.

Situationen inte akut

Han tillägger att situationen inte är akut och att ingen samhällsviktig verksamhet eller natur-och kulturmiljö påverkas nämnvärt. Det finns goda förutsättningar att ge invånarna dricksvatten och vid vattenbrist är bedömningen att länet har en välstrukturerad förmåga att kunna hantera det.

– Det finns en förhöjd beredskap hos kommunerna. Vi på länsstyrelsen har träffat dricksvattenproducenterna en gång i månaden sedan januari för att diskutera läget, förklarar Niklas Nordgren.

Blir det dock en utdragen torka i stil med den under förra sommaren förändras situationen. Råvattenkällorna påverkas och det blir det svårare för aktörerna i länet att stödja varandra.

Förändra synen på dricksvattnet

Viktigast av allt, menar Niklas Nordgren, är att skärpa kunskapen hos invånarna.

– Den mest avgörande åtgärden är att förändra allmänhetens syn på dricksvattnet. Det är ingen oändlig resurs utan ett livsmedel som måste nyttjas på ett hållbart sätt. I dag är kunskapen låg om detta, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.