Först teknik och fabriksrabete, sedan surf. Så ser dagarna ut för tjejerna på lägret.

Här är lägret som kombinerar fabriksjobb med surfing

Publicerad

För att få fler tjejer att välja teknisk utbildning så ordnade Södra Cell i Värö ett tvådagarsläger för tjejer som just gått ut åttonde klass. Men det var inte det enda som deltagarna fick testa på. Även surfning stod på schemat.

Lägret började i måndags och pågick även under tisdagen.

Ena delen av dagen ägnades åt att testa både tekniska och kemiska yrken. Några höll till i pappersbrukets laboratorium.

– Vi har fått testa PH-värdena på olika vätskor, säger deltagaren Julia Karlsson.

Ett annat gäng hängde nere i verkstaden för att se när en vattenskärare skar ut olika mönster och figurer ur metall.

– Det var kul att se hur det fungerade. Jag skulle kunna tänka mig jobba här under sommaren, säger Emma Beischer Olsson.

– Jag har en tanke om att gå teknik på gymnasiet, så jag har ställt in mig på att arbeta med det här i framtiden, säger Isa Sundén.

Surfningen lockade mest

När tjejerna blev klara med arbetet på fabriken åkte de i samlad trupp ner till Apelviken, tog sina lånade brädor och gav sig ut i det blå.

– Det är blåsigt, men då blir det stora vågor. Det som lockade mig med det här lägret var dels surfingen eftersom det är kul att testa på någonting nytt och att det inte är så många tjejer som gör det. Men samtidigt är jag också intresserad av teknik och att labba, säger Alicia Östergaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.