Maria Sörnell, marknadschef på Canal Digital. Foto: Canal Digital/SVT

Lägre intresse att sända damernas fotbolls-VM jämfört med herrarnas

Publicerad

Under herrarnas fotbolls-VM 2018 tecknade 1500 restauranger och barer i landet avtal med Canal Digital om att sända matcherna. I år, när det är damerans tur, är intresset betydligt svalare. Den här gången ligger antalet på 230 avtal.

– Förra sommaren var intresset för att sända VM rekordstort. Men det är ändå klart lägre intresse för damerna. Lägre än vad vi hade trott och hade hoppats på, säger Maria Sörnell, marknadschef på Canal Digital.

Ökning senaste veckan

Det är TV4 som äger själva tv-rättigheterna, men vill man som bar- eller restaurangägare visa fotbollsmatcherna för sina gäster måste man vända sig till Canal Digital, eftersom de sitter på visnings-licenserna. Hittills har 230 avtal tecknats – många av dem den senaste veckan i samband med att damerna tog sig till semifinal.

Men trots att de kommit längre än vad herrarna gjorde i fjol ligger antalet tecknade avtal på en betydligt lägre nivå. I herrarnas fall uppgick siffran till 1500 stycken, alltså mer än sex gånger så mycket.  

– Jag tycker det är tråkigt, inte minst för damfotbollens skull, säger Maria Sörnell.

Vad tror du det här beror på?

– Den frågan borde ställas till barerna och restaurangerna. Men helt uppenbart är ju att de tror att intresset inte finns på samma sätt som när herrarna spelade, svarar hon.

Samma på länsnivå

Återkopplingen Canal Digital har fått från de barer och restauranger som har tecknat avtal har, enligt Maria Sörnell, varit god. Trycket på bokningar är stort och på många håll har det varit fullsatt.

– Jag hoppas man inser att efterfrågan finns, säger Maria Sörnell.

Skillnaden i intresse återfinns även på länsnivå. I skrivande stund har 13 barer och restauranger i Halland fått licens för att sända VM. När herrarna spelade låg antalet på 35 stycken.

Falkenberg

Kvarnen Pensionat

Hermans Restaurang och Nöje

Restaurang Strandstugan Heberg

Sportbaren Ullared

Halmstad

O´Learys

Scandic Hallandia

Harrys

The Fox and Anchor

Wärdhuset Tre Hjärtan

Varberg

Grappa

Nyfiket

Kungsbacka

Black Pearl

Bamabar

Källa: Canal Digital

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer