Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matresternas sista resa går till Danmark. Här får du veta varför Laholm skickar iväg sitt matavfall på den långa turen. Foto: Anton Johansson/SVT

1 600 ton matavfall från Laholm till Danmark varje år: ”Ett sätt att bli av med avfallet”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark utklassade de svenska anbuden i kommunens sopupphandling. Det blev billigare att transportera laholmarnas matavfall 13 mil till Danmark än till närmaste grannkommunen Halmstad.

Bakgrunden till att matavfallet från Laholms kommun till slut blir biogas i Ölstykke på Själland har att göra om hur lagen om offentlig upphandling ser ut.

– Vi agerar på en fri marknad inom EU och vi måste ta hänsyn till anbud även från andra länder, säger Daniel Zetreus, avfallsplanerare på Laholms kommun.

Dyrare att skicka till Halmstad

Avtalet gäller i fyra år och kan sägas upp efter två års tid. Kostnaden för behandlingen av matavfallet, inklusive transporter ligger på 850 000 kronor, en summa som alltså hade blivit högre om avfallet i stället skickats till Halmstad, en sträcka som är omkring en fjärdedel så lång som till Ölstykke.

Hallandsposten var först med att rapportera om den här nyheten.

I klippet svarar Daniel Zetreus, kommunens avfallsplanerare, hur han ser på att Laholm skickar sitt matavfall till Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet