Laholms kommunchef frias från brottsmisstankar

Publicerad

Peter Andreasson kan pusta ut. JO lägger brottsutredningen mot honom. Det går inte att bevisa att han efterforskat vem som läckt till pressen.

– Vi har hört elva personer i utredningen och ingen har kunnat berätta att någon getts i uppdrag att efterforska källor. Utifrån det går det inte att fortsätta utredningen, säger Per-Ola Cullin, handläggande jurist på Justitieombudsmannen (JO).

På måndagen tog JO beslutet att förundersökningen mot den förre kommunchefen i Laholm, Peter Andreasson, läggs ner och att han frias från brottsmisstankarna.

Läcka till pressen

Historien började i fjol med att känsliga personuppgifter om kommunanställda av misstag lades ut öppet på kommunens intranät.

Efter att lokaltidningarna skrivit om händelsen ska kommunchefen Peter Andreasson kallat till sig tre anställda och bakom stängda dörrar sagt att han gett IT-avdelning i uppgift att söka igenom anställdas dataloggar för att ta reda på vem som läckt till pressen.

Att som offentlig myndigheten efterforska en källa är ett grundlagsbrott. I somras inledde Justitieombudsmannen därför en brottsutredning där kommunchefen Peter Andreasson blev misstänkt.

Indikerar att det skett

Kommunens IT-chef, kommunjuristen, fackliga företrädare och de tre anställda som deltog på mötet förhörts i utredningen.

– Att de tre personerna hört kommunchefen säga det indikerar förstås på att det skett. Men att bara säga det är inte brottsligt och vi har ingen som kunnat berätta att det verkligen skett, säger Per-Ola Cullin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer