Laholmsbo poserade med IS-symbol

Uppdaterad
Publicerad

Är det hets mot folkgrupp att posera med Islamiska Statens logga? Frågan skall nu utredas av åklagare efter att en 22-årig man från Laholm lagt upp en bild på sig själv med IS-loggan på Facebook. Enligt polis och åklagare i Halland är det första gången IS-loggan prövas i domstol.

– Det finns olika symboler som anses vara hets mot folkgrupp, exempelvis hakkors är en sådan. Det blir en fråga för domstol att pröva vad det här med IS-loggan är, säger kriminalinspektör Lars-Gunnar Perlinger, utredare vid polisens rotel för grova brott i Halmstad till Hallandsposten.

Bilden lades ut i december förra året, men raderades av mannen själv när polisen inledde sin förundersökning. Han förnekar att han skulle vara anhängare av terrorgruppen, och menar att symbolen inte är någon IS-logga, utan en symbol för trosbekännelsen inom Islam som funnits långt innan Islamiska Staten kom till.

Grafiken avgörande

Men enligt experter som polisen konsulterat med så är det IS-logga. Islamologenen Rickard Lagervall på Lunds Universitet menar att det inte är texten, utan loggans grafik som är specifik för just IS.

– Texten i IS-loggan är inte speciell. Där står helt enkelt den islamiska trosbekännelsen. Det är grafiken som är specifik för IS, säger han till tidningen.

Inte enda bilden

Enligt Lars-Gunnar Perlinger rör det sig även om fler bilder.

– Det har också figurerat en bild på en handskbeklädd hand hållandes en kniv med islamistiska texter.

Huruvida det kan ses som hets mot folkgrupp att posera med IS-symbolen återstår att se. Enligt polis och åklagare i Halland så känner man inte till något annat fall i Sverige då loggan prövats i domstol. Åtal kan komma att dröja till efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.