Roland Norrman (M), till höger, petas av sina partikollegor. Istället får Eric Semb (M), till vänster, förtroendet. Foto: SVT

Roland Norrman (M) petas som gruppledare i Laholm

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Roland Norrman petas från posten som Moderateras gruppledare i Laholm, rapporterar Hallandsposten. Eric Semb vann en sluten omröstning bland partiets nyvalda politiker.

– Det är klart att jag är besviken, säger Roland Norrman (M) till SVT.

Laholmsmoderaternas fullmäktigegrupp röstade vid ett möte under måndagen fram Eric Semb (M) till ny gruppledare med siffrorna 8-3.

Detta trots att Norrman fick nästan dubbelt så många personkryss som Semb i kommunvalet och att Norrman varit gruppledare under den gångna mandatperioden.

Personkryss har ingen betydelse

– Personkryssen har i detta läge ingen formell betydelse. Många av våra väljare har valt att inte kryssa någon, det måste vi också ta hänsyn till, säger Jonas Hellsten(M) som ingår i valberedningen.

– Jag blev vald av det lokala partiet till listetta och fick flest personkryss, det är konstigt att man inte tar hänsyn till det, säger Roland Norrman (M) till SVT.

Petningen en tydlig markering

Att Semb väljs till gruppledare betyder inte att han automatiskt blir ordförande för kommunstyrelsen. Men Roland Norrman menar att det är en tydlig markering att inte få gruppledarposten.

Men innan dess ska partiets valberedning intervjua kandidaterna som anmält intresse för poster i kommunpolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet