Lena Sommestad, landshövding i Hallands län. Foto: SVT

Landshövdingen positiv till beslutet om häktet i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

När beslutet om att häktet i Halmstad läggs ner nådde polisområdeschefen reagerade han med besvikelse. Landshövdingen Lena Sommestad är däremot mer positivt inställd till tisdagens besked och menar att kan gynna Halland långsiktigt.

– I dag har vi fått ett negativt beslut – att det tillfälliga häktet i Halmstad läggs ner. Men vi har också fått ett väldigt positivt beslut – att det ska byggas ett nytt permanent häkte i Halmstad, säger Lena Sommestad, landshövding i Halland.

En helomvändning

För ett halvår sedan tänkte Kriminalvården satsa på Göteborg och Helsingborg istället för Halmstad. Men sedan dess har flera aktörer i Halland gått samman och tryckt på vikten av ett fungerande häkte i länet.

För länsstyrelsens del har ett nytt permanent häkte i Halmstad varit ett långsiktigt mål.

– Ett nytt permanent häkte betyder mycket för såväl Hallands län som för Halmstad som regionscentrum. Det betyder mycket för alla som jobbar här och för invånarna som bor här, säger Lena Sommestad.

Ett nytt häkte kan dröja

Under tisdagen kom beslutet att det tillfälliga häkte som sedan 2013 legat intill polishuset i Halmstad ska läggas ner. Lokalernas standard har sedan länge varit föremål för diskussion och när det slutgiltiga beskedet kom var det få som blev överraskade.

Beslutet innebär att Halland kan bli utan häkte i upp mot fem år innan ett nytt häkte är i bruk i länet, något som polisområdeschef Mats Palmgren kallade för ”jättebekymmersamt”.

LÄS MER: Polischefen om häktesglappet

Men beslutet innebär också att ett nytt permanent häkte planeras i Halmstad och landshövding Lena Sommestad väljer att se glaset som halvfullt.

– Vi har fått ett väldigt positivt beslut idag, nämligen att det ska byggas ett nytt permanent häkte i Halmstad. Det är en helomvändning från Kriminalvården och det är mycket glädjande, säger hon och fortsätter:

– Det kommer innebära att vi får ett häkte som är bra att vistas i. Där människor som inte ska sitta isolerade har möjlighet till isoleringsbrytande verksamheter.

LÄS MER: JO dömer ut häktet i Halmstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.