Foto: SVT/Pressbild

Polischefen om häktesglappet: ”Jättebekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Häktestransporter till Göteborg och Helsingborg kommer ta både tid och pengar från polisen i Halland.

– De överlämpar hela ansvaret på oss i upp till fem år, säger han.

De nuvarande tillfälliga häkteslokalerna vid polishuset i Halmstad har funnits sedan 2013.

Att de nu stängs är ingen jätteöverraskning. Lokalernas standard är omdiskuterade. En person lyckades rymma i höstas och strax innan jul riktade JO skarp kritik mot häktet i Halmstad.

Men Hallands polisområdeschef är mycket besviken på att Kriminalvården nu lägger ner redan i vår utan att det finns någon lokal ersättning.

”Det blir långa transporter”

Misstänkta brottslingar får under flera år framöver sitta häktade i Göteborg eller Helsingborg under utredningstiden, istället för i Halmstad där de flesta utredarna sitter.

– Det får konsekvenser för hela rättsväsendet, både ekonomiskt och resursmässigt. Det blir långa transporter, vilket innebär att våra utredningar kommer ta längre tid, säger Mats Palmgren.

Det kan dröja tre, fyra – kanske fem – år innan ett nytt permanent häkte är i bruk i anslutning till anstalten i Halmstad.

– Det finns ingen ingen överbryggning alls. Det lämpar man över helt på oss, säger Mats Palmgren.

Men de tillfälliga häkteslokalerna i Halmstad är utdömda, vad tycker du att Kriminalvården borde göra istället?

– Jag kan inte tala om för dem vad de ska göra. Men vår idealbild är det man bygger om eller bygger nytt på befintlig plats. Så vitt jag bedömer hade det varit möjligt, säger Mats Palmgren.

Köper tjänst av Kriminalvården

De nuvarande häktescellerna vid polishuset i Halmstad används också som polisarrest bland annat för personer som nyligen gripits eller personer som omhändertagits för fylla.

– Vi köper den tjänsten av Kriminalvården i dag, men när de nu beslutar att lägga ner måste vi på tre månader bygga upp en helt egen logistik med anställda på tre månader, säger Mats Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.