Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg lovar en utbyggnad av sammanlagt 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser runtom i landet. Foto: SVT och pressbild

Nytt häkte till Halmstad spikat

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att Halmstad kommer att få ett nytt häkte med plats för 55 intagna. Det beslutet klubbar Kriminalvården på tisdagen.

”Svenska häkten och anstalter är fulla”, inleder Nils Öberg i ett debattinlägg på Dagens Nyheter, där nyheten först presenterades.

Det är bakgrunden till att Kriminalvården nu beslutar att bygga ut anstalter och häkten på ytterligare 13 orter i landet.

Fler arbetstillfällen

Ett nytt häkte i Halmstad är ett av de nya byggprojekten. De 55 nya häktescellerna ska uppföras i anslutning till befintliga fängelset i Söndrum.

– Det är viktigt för rättskedjan i Halland. I synnerhet för polis, åklagare och tingsrätt som får en ökad närhet. För Kriminalvården blir det mer en fråga om att vi får en större arbetsplats. Det kommer blir fler arbetstillfällen, men jag vet inte i nuläget hur många, säger Katarina Nordin Scott, kriminalvårdschefen i Halland.

Sedan i våras saknas häkte i Halland, då det tillfälliga häktet med tio platser dömdes ut som omodernt och lades ner.

Ökat antal transporter

Det beslutet kritiserades hårt av Hallands polisområdeschef Mats Palmgren som ansåg att det var fel att lägga ner innan det fanns något nytt häkte i länet.

Polis, åklagare och domstolarna i Halland tvingas anordna transporter till och från häkten i framförallt Göteborg och Helsingborg för, vilket ökar kostnaderna och utredningstiderna, menar polischefen.

Beslutet att det blir en nytt häkte i Halmstad välkomnar han därför varmt.

– Jag tycker förstås att det ska gå så fort som möjligt. Det är inte rimligt att det fortsätter som det är nu, säger Mats Palmgren.

Oklart när det byggs

Men hur länge till det dröjer innan det nya häktet i Halmstad är färdigt är fortfarande en obesvarad fråga.

– Det finns ingen tidsplan i dagsläget. Det kommer när vi får våra projektplaner vid årsskiftet, säger den halländska kriminalvårdschefen Katarina Nordin Scott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.