Foto: TT

Häktet i Halmstad läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Halmstad läggs ner i vår. Innan ett nytt byggs kan Halland vara utan häkteslokaler i uppemot fyra år.

Det tillfälliga häktet i Halmstad läggs ner, men ett nytt häkte planeras på sikt att byggas på det nuvarande fängelset i Halmstad.

P4 Halland var på tisdagsförmiddagen först med att berätta om den här nyheten.

Rymning

Svante Engelbrektsson, enhetschef för Kriminalvården, bekräftar för SVT Nyheter Halland nuvarande häkteslokalerna kommer att stängas den 1 april i år.

– Det finns inte förutsättningar att bedriva en modern häktesverksamhet där. Det är ingen god arbetsmiljö och säkerhet för de anställda och inte en bra miljö för de häktade.

Att en person rymde från häktet i höstas, har det påverkat beslutet?

– Nej, egentligen inte. Men det visar på att förutsättningarna saknas, säger Svante Engelbretsson till SVT.

Tre-fyra år

Samtidigt ska det nu planeras för ett helt nytt halländskt häkte i anslutning till nuvarande fängelset i Halmstad.

När kan det vara i bruk?

– Det är svårt att uppskatta. Men erfarenhetsmässigt tar det mellan tre och fyra år att utreda, planera och bygga, säger Svante Engelbrektsson.

Långa transporter

Det blir alltså ett glapp på flera år utan häkte i Hallands län.

Det får konsekvenser för det lokala rättsväsendet som bland annat får lägga tid och resurser på transporter till Helsingborg och Göteborg där de närmaste häkteslokalerna kommer finnas.

– Långsiktigt blir det för långa transportavstånd. Men vi bedömer att det finns platskapacitet i andra häkten under mellanperioden, säger Svante Engelbrektsson.

Polischef Mats Palmgren är en av dem som tidigare uttryckt sin oro.

– Vi ägnar oss redan åt runt 400-450 timmars transporter i månaden. Skulle häktet läggas ner eller flyttas till andra platser kan det fördubblas. Då kan man ju bara räkna på hur många polistimmar som skulle gå åt, har han tidigare sagt till SVT Nyheter Halland.

LÄS MER: Polisen oroliga för häktet i Halmstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.