Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 1 000 personer väntar på plats i folktandvården – kan ta flera år. Foto: SVT

Längre kö till Folktandvården i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En plats till Folktandvården i Halmstad kan ta över tre år. Köerna har ökat med 30 procent bara det senaste året.

Det är stora köer på flera platser i Halland. Mest har det ökat i Halmstad. Förra året väntade 962 personer på att listas hos Folktandvården. Nu väntar hela 1 258 Halmstadbor på en plats, vilket är en ökning med 30 procent.

– Vi har gjort en satsning på att halvera köerna, men på grund av att det saknas tandläkare och tandhygienister, samt att inflyttningen ökar, så ökar också köerna, säger Kristin Gustafsson, klinikchef på Folktandvården city i Halmstad.

Enligt Tommy Rydfeldt (L) som är närsjukvårdsnämndens ordförande på Region Halland är personalbristen ett nationellt problem.

– Tyvärr är det så att vi inte får bukt på problemen i vissa delar av Halland. Vi har en brist på tandläkare och tandhygienster och det är ett nationellt problem. Man har utbildat alldels för få, säger han.

I klippet ovan berättar Tommy Rydfeldt (L) om vad köerna beror på och hur det skulle kunna lösas.

SVT rapporterade · Hur ofta går du till tandläkaren?

10.08
Bara när jag får kraftig tandvärk. Är 58 år och har inte råd att gå till tandläkaren. Arbetar heltid med en usel lön. Tappat 5 tänder redan vilket är en stor sorg för mig. Har slutat att le...
Hej AK! Det var tråkigt att höra att du slutat le. Vad skulle du vilja gjordes så att du skulle kunna ha möjlighet att gå till tandläkaren oftare? 
10.23
Varje år, för tänderna behöver ses över. Kan bli ännu dyrare om man väntar för länge.
10.44
Går en gång per år. Bättre att upptäcka fel i tid innan det blir försent och dyrt.
10.56
jag har inte varit till tandläkaren i 8/9 års tid, det är för dyrt för när man inte har en fast inkomst.
11.24
En gång pär år.
12.16
1gång om året
13.58
1 gång/år
13.58
Skulle både vilja och behöva gå en gång om året men nu är det tre år sedan. Jag bestämde mig för att byta från privat till folktandvården och hamnade i den långa kön. Det känns inte bra då jag vet att jag verkligen behöver få munnen undersökt varje år. Ring snart! Jag väntar!
13.58
Minst en gång om året, oftare om det behövs, t.e.x. Om en tidigare lagning lossnar. Minst en ggr.om året till tandhygienist oxå. Har du inte råd så sluta röka eller snusa,drick inte söta läskedrycker.
Det är livskvalitet att ha en fräsch mun.
Christer
15.27
När det behövs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer