Många butiker i Halmstad centrum kommer framöver att hålla öppet en timme längre till klockan 19 på vardagar. Foto: SVT/Philip Johnsson

Längre öppettider i Halmstad

Publicerad

Från och med i morgon, måndag, utökas öppettiderna med en extra timme i många butiker. Syftet är att få fler att vistas i Halmstads centrumkärna på kvällarna. Det kommer även att bli söndagsöppet i sommar.

Det är Halmstad city som står bakom satsningen som kallas ”Shoppa till sju”. Omkring 70 butiker kommer framöver att hålla öppet en timme längre alla vardagar.

– De som jobbar till klockan 18 har i dag ingen möjlighet att handla eller göra något efteråt i stan. Det här är en markering, vi vill gärna vara med och förbättra förutsättningarna för våra kunder, säger Farhad Badeie, ordförande i Halmstad city.

Planer blir verklighet

I oktober berättade SVT Nyheter Halland att det fanns planer på att göra mer gemensamma satsningar för att göra handeln i centrum mer attraktiv.

Att hålla öppet en timme längre var en av de viktigaste frågorna. Nu blir det alltså verklighet.

LÄS MER: Handlare kraftsamlar för att möta konkurrens

”Ligger mellan två giganter”

Farhad Badeie på Halmstad city är väl medveten om de svårigheter det innebär att ligga mellan två stora handelsområden.

– Vi ligger mitt emellan två giganter, Flygstaden och Eurostop. De har öppet längre på både kvällar och helger vilket vi har svårt att matcha. Nu testar vi att hålla öppet en timme längre på vardagar, för vi vill inte bli som till exempel Borlänge där centrum stängts ner totalt, säger Farhad Badeie.

Söndagsöppet i sommar

Många undrar, när ska citybutikerna ha öppet på söndagar?

– Det är en levande fråga som vi jobbar med hela tiden. Vi får se, jag tror inte det händer detta året i alla fall. Först ska vi prova att ha öppet på söndagar nu i sommar. Då pratar vi öppettider mellan klockan 12-16, säger han.

Tror att fler butiker hakar på

I nuläget kommer drygt 70 butiker, av de omkring 100 medlemmarna i Halmstad city, att börja ha öppet längre på vardagar. Farhad Badeie tror att ännu fler kommer att hoppa på tåget med tiden.

– Jag är helt säker på det när de andra butikerna ser att affärerna har öppet och det händer något i stan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.