Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halland har inte haft etablerad varg sedan 1800-talet. Det är ingen omöjlighet att 2022 blir året som ett revir återigen berör i länet, enligt rovdjurshandläggaren Martin Broberg på länsstyrelsen. Foto: SVT/TT

Länsstyrelsen: Bara en tidsfråga innan det finns vargrevir i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I Halland har flera vandringsvargar setts till den senaste tiden. Samtidigt är de vargvalpar som föddes i Jönköpings och Skåne län förra året snart tillräckligt stora för att leta nya boplatser. Det är mycket möjligt att det blir i Halland, enligt Länsstyrelsen.

– Det är inte en fråga om vi får en etablering i Halland, utom om när. Det kan ske redan i år, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Markeringarna visar vargobservationer som rapporterats till Länsstyrelsen i Halland de senaste sex åren. När flera observationer görs nära varandra visas det med en vit cirkel med en siffra som markerar antalet gånger. Observera att varje markering inte nödvändigtvis innebär en ny varg utan kan vara samma varg som rört på sig. Även om observationerna är tämligen jämnt spridda från öster till väster tror länsstyrelsen att vargförekomsten är vanligare i öster. Foto: Länsstyrelsen Halland

I klippet berättar Martin Broberg mer om ett eventuellt revir i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet