Erika Axelsson, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Halland anser att åtgärder behövs vidtas omgående för att fisket inte ska försvinna från Halland. Foto: SVT

Länsstyrelsen om krisläget i fiskebranschen

Publicerad

En femtedel av Hallands yrkesfiskare har försvunnit de senaste fem åren. Skulle de försvinna helt kommer det slå hårt mot Hallands identitet, enligt länsstyrelsen.
– Jag tror många skulle sakna livet kring hamnen, med båtar, sjöbodar, trålbinderi och annat som skulle bytas ut och bli något helt annat, säger Erika Axelsson, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Halland.

Det behövs enligt yrkesfiskarna i Halland en generationsväxling, men det är svårt att locka fler till branschen. Länsstyrelsen Halland som främst har hand om förvaltning genomot Havs- och vattenmyndigheten  och jordbruksverket, anser att något behöver ändras.

– Man måste tänka om gällande traditionella modeller att förvalta fisket och se över fördelningar, säger Erika Axelsson.

Länsstyrelsen i Halland är positiva till Viking Bengtssons förslag om ett lokalt förvaltningsområde för yrkesfiskare i Halland.

I klippet ovan berättar Erika Axelsson mer om varför Halland behöver yrkesfisket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.