Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland, berättar att det inte kommer beviljas skyddsjakt på varg i nuläget. Foto: SVT/TT/Jonas Ekströmer

Länsstyrelsen om skyddsjakt på varg: ”Inte aktuellt i nuläget”

Publicerad

En varg har dödat ett 50-tal får på en gård i Halland. Ansökan om skyddsjakt har kommit in, men länsstyrelsen väljer att avvakta.
– Det finns ett antal kriterier som måste uppfyllas för att bevilja skyddsjakt på varg och i nuläget kan vi inte göra det, säger naturvårdshandläggare Martin Broberg.

Med största sannolikhet är det en och samma varg som har uppehållit sig i Halland sedan i slutet på juli. Nu har den angripit får på en och samma gård, sammanlagt har ett 50-tal djur dött, vid tre olika tillfällen.

– Det är så klart oerhört tragiskt och en omvälvande situation för djurägaren, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Under torsdagen gick LRF Halland ut och berättade att de ansökt om skyddsjakt på vargen, något som även fårägaren gjort. Fårägaren känner sig inte heller uppbackad av länsstyrelsen.

– Vi har försökt hjälpa till så mycket vi har kunnat. Jag har själv varit där och fältpersonalen förstärkt staket och satt upp så kallade lapptyg. Detta är akutåtgärder från vår sida som vi kan ta till i sådana här fall. Men vi har inte kunnat besluta om skyddsjakt för vargen i det här läget, säger Martin Broberg.

Varför inte?

– Det finns ett antal kriterier som måste uppfyllas för att kunna bevilja skyddsjakt. Om dessa kriterier inte är uppfyllda så är det liten chans att klara en överprövning av beslutet, och att ett beslut om skyddsjakt överklagas är väldigt vanligt. Det är viktigt att vi följer de kriterier som finns och den rättspraxis som är utarbetad.

Skyddsjakt kan, enligt Martin Broberg, inte beviljas eftersom vargen attackerat får på en och samma gård.

– Ett av kriterierna är att man ska ställa sig frågan om det finns en annan lämplig lösning, och när attackerna är riktade på det här sättet är vår bedömning att vi kan hjälpa till med skadeförebyggande åtgärder. Det man kan göra om man är orolig för sina djur är att förstärka sina staket, öka sin bevakning på djuren och att om möjligt ha dem inne nattetid eftersom angreppen skett då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer