Foto: TT/ SVT

Länsstyrelsen säger ja till tiggeriförbud i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad
Förra försöket misslyckades, men nu har Kungsbackas kommun fått Länsstyrelsens klartecken till att införa tiggeriförbud från den 1 april i år. Vellingemodellen gick hem.

När Kungsbackas politiker 2018 försökte få igenom ett förbud mot passiv penninginsamling – vanligen kallat tiggeri – i de lokala ordningsföreskrifterna rev Länsstyrelsen upp beslutet. Orsaken var att beslutet svepte över ett för stort geografiskt område.

Det som hänt sedan dess är Vellinge kommun i Skåne fått igenom ett tiggeriförbud i Högsta domstolen genom att istället precisera ett antal avgränsade geografiska platser där förbudet ska gälla.

”Rimlig geografisk avgränsning”

Kungsbackapolitikerna tog för en månad sedan ett beslut enligt Vellingemodellen och pekade ut ett antal platser utanför livsmedelsaffärer och tågstationer runt om i kommunen.

Och nu får detta klartecken från Länsstyrelsen som inte väljer att upphäva beslutet den här gång.

Ordningsföreskriften har en ”rimlig geografisk avgränsning och en tillräckligt tydlig utformning” skriver Länsstyrelsen i sitt beslut som P4 Halland rapporterat om under tisdagen.

Förbud i åtta orter

I centrala Kungsbacka införs förbudet på nio platser. Även på centrala platser i Åsa, Vallda, Särö, Fjärås, Frillesås, Kullavik och Onsala införs förbudet från och med 1 april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans Forsberg (M) och Eva Borg (S). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer