Det finns tiggare i Kungsbacka, men de är få och utgör inget problem, menar Anna-Leena Kuronen, Röda korsets verksamhetschef i Kungsbacka. Foto: SVT

Röda Korset: ”Tiggeriet har minskat otroligt mycket i Kungsbacka”

Uppdaterad
Publicerad

Tiggeriet har minskat mycket i Kungsbacka. Det menar hjälporganisationen Röda korset som möter en del av EU-migranterna som kommer till kommunen för att tigga.
– Kanske motståndet har gjort att det skapat en oro inom den här gruppen, säger Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef för Röda korset i Kungsbacka.

På föreningens second hand-butik möter vi Anna-Leena Kuronen.

Hon skakar på huvudet när det tidigare upphävda beslutet om tiggeritillstånd kommer på tal och när SVT berättar om att Moderaterna nu vill gå fram med ett nytt förslag om förbud mot tiggeri.

– Man kan inte förbjuda människor att be om hjälp om de behöver hjälp, säger hon.

Tycker det har minskat

Visst förekommer det tiggeri i Kungsbacka. Men Röda korsets upplevelse är att det minskat mycket det senaste året.

Från att det för några år sedan var ett tjugotal EU-migranter som regelbundet kom till kommunen för att tigga till att det i dag mindre än hälften så många, bedömer Anna-Leena Kuronen.

Tidigare samarbetade Röda korset med Svenska kyrkan i Kungsbacka för att ordna duschmöjligheter för EU-migranter. I dag bedriver föreningen ingen riktad verksamhet till den här gruppen, men de har ändå en regelbunden kontakt.

En del av dem söker sig till Röda korsets second hand-butik för att köpa begagnade kläder eller värma sig med en kopp kaffe i föreningens café, berättar Anna-Leena Kuronen.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet