Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reservatsförvaltaren Mikael Stenström på Länsstyrelsen i Halland har tröttnat på att folk bygger stentorn av klappersten i naturreservaten. Foto: TT/SVT

Länsstyrelsen: ”Sluta bygga stentorn i naturreservaten”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland uppmanar nu personer som besöker länets naturreservat att inte bygga stentorn av klappersten. Anledningen är att det kan få dödliga följder för exempelvis lavar som lever bland stenarna.

Det har blivit en populär aktivitet att bygga stentorn ute i naturen, ta en bild och lägga upp på sociala medier – problemet är att det kan få negativa konsekvenser.

– Lavarna som växer på stenarna tar stryk. Tar man upp dem och sen lägger dem med lavsidan neråt så dör de, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

Lavsidan uppåt

Han tillägger att klapperstensfälten i reservaten är miljöer som skapats av inlandsisen. De har legat i flera tusen år.

I länet har man sett exempel på stentornsbygge i bland annat Näsbokrok i Kungsbacka och på Årnäsudden och Getterön i Varberg. På många ställen längs kusten har det byggts stora rösten i klapperstensfälten under bronsåldern. Dessa är skyddade enligt kulturminneslagen, menar Mikael Stenström.

Här river länsstyrelsen ett stentorn som byggts i Årnäsuddens naturreservat. Foto: Länsstyrelsen

– Man får inte flytta om stenarna i dessa rösten. Det förekommer tyvärr att folk klättrar omkring i dem, river ner eller bygger på med fler stenar, säger han.

Till den som har byggt ett stentorn är uppmaningen att lägga tillbaka stenarna på sin ursprungliga plats med lavsidan uppåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.