Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stentorn på Subbe fyr. Foto: SVT

Stentorn i mängder på Subbe fyr

Uppdaterad
Publicerad

Vid Subbe fyr i Varberg har ett stort antal stentorn poppat upp under sommaren – något som har lockat dit flera besökare.

Att bygga stentorn är en populär aktivitet, särskilt vid kustområden och i fjällvärlden. Vid Subbe fyr i Varberg verkar trenden ha exploderat under sommaren. Och de är inte ovanligt att förbipasserande stannar till för att knäppa en bild.

Stentorn har länge byggts men fenomenet är inte alltid uppskattat. I vissa naturreservat är det till och med förbjudet, som på Fårö där omkring 800 torn plockas ner per säsong.

– Jag tycker personligen att det stimulerar ens kreativa sida när man ser det. Det är ungefär som att bygga sandslott på stranden, säger Emma Östlund, länsantikvarie på Länsstyrelsen i Halland.

Sammanlagt är det cirka hundra torn. Foto: SVT

Rester från stenindustrier

Stenenarna som används som byggmaterial är rester från de stenindustrier som en gång låg längs Varbergskusten. Både miljövårdsenheten och samhällsbyggnadsenheten har fått frågan om det möjligtvis bryter mot någon lag att de här tornen byggs av allmänheten. Svaret är nej.

– Vi undersökte om det skulle vara ett brott mot fornminneslagen. Jag och min kollega som är arkeolog var där och tittade. Men vi bedömde att så inte var fallet. Lagmässigt har vi alltså inget att säga om tornbyggandet, säger Emma Östlund.

SVT rapporterade · Vad tycker du om stentornen?

Fråga · Vad tycker du om stentornen?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.
Tack för era åsikter. Nu stänger vi chatten för den här gången.
14.14
Vad tycker du om stentornen? Är de fina eller fula? Kanske du rent av brukar bygga ett torn? Varför? Delta gärna i vår omröstning eller skicka in din kommentar här.
 
 Har du bilder får du gärna skicka in till svt.se/halland. Glöm inte att skriva var bilden är tagen.
15.27
Det är fint att bygga med stenarna som ligger, när man tittar lite närmre på dem ser man färgerna och olikheterna och de vackra uthuggna formerna. Tycker mycket om att se andras stenbyggen i naturen, det vittnar om att någon haft en bra stund i samklang med omgivningen. Det är spännande och fint med stenbyggen!
16.19
Jag är lite kluven inför detta. Om stentorn förekommer i fjällen, alt. är en del av en naturreligion, så känns det ok. Men här verkar det vara ngt annat, och det kan förstöra snarare än försköna. Naturen är väl skön nog att betrakta som den är. Människans avtryck behöver inte finnas överallt.
16.37
Nej tycker dom är fula.
16.41
Avskräde. Jag försöker ta bort dem när jag får tillfälle. Förstör både natur och kulturmiljö. Samt kan förvirra fjällvandrare då dess ursprungliga syfte är att markera leder och speciella platser. Att bygga för nöjes skull är idioti och bör enbart tillåtas på speciella "sandlåde-platser".
16.47
Dumt att påverka människor att bygga stentorn!
Många nog som gör det ändå. Räcker med dessa.
De stör miljön i naturen om de blir många. Förstår att det kan vara lockande och kul att bygga dessa när man är i naturen. Men man måste förstå att om de blir för många stör de naturupplevelsen. Sen kan det förekomma gamla fornlämningar av olika slag som inte alltid är lätta att upptäcka. Gamla lämningar av köpställen i fjälltrakterna tex. Även söderut. Man kan räknas förstöra dessa. Så bra om man är försiktig med natur och djurliv.
Därför anser jag att det inte är så klokt med artiklar som dessa.
16.55
De kan i fjällvärlden vara vägvisning av gamla och nya leder. I Norge används dessa fortfarande som vägvisning av vissa leder. Kan orsaka olyckor i bergen.
Inte bra att uppmana folk att bygga dessa!!
16.55
Vad är anledningen till dessa??

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer