Stentorn på Subbe fyr. Foto: SVT

Stentorn i mängder på Subbe fyr

Uppdaterad
Publicerad

Vid Subbe fyr i Varberg har ett stort antal stentorn poppat upp under sommaren – något som har lockat dit flera besökare.

Att bygga stentorn är en populär aktivitet, särskilt vid kustområden och i fjällvärlden. Vid Subbe fyr i Varberg verkar trenden ha exploderat under sommaren. Och de är inte ovanligt att förbipasserande stannar till för att knäppa en bild.

Stentorn har länge byggts men fenomenet är inte alltid uppskattat. I vissa naturreservat är det till och med förbjudet, som på Fårö där omkring 800 torn plockas ner per säsong.

– Jag tycker personligen att det stimulerar ens kreativa sida när man ser det. Det är ungefär som att bygga sandslott på stranden, säger Emma Östlund, länsantikvarie på Länsstyrelsen i Halland.

Sammanlagt är det cirka hundra torn. Foto: SVT

Rester från stenindustrier

Stenenarna som används som byggmaterial är rester från de stenindustrier som en gång låg längs Varbergskusten. Både miljövårdsenheten och samhällsbyggnadsenheten har fått frågan om det möjligtvis bryter mot någon lag att de här tornen byggs av allmänheten. Svaret är nej.

– Vi undersökte om det skulle vara ett brott mot fornminneslagen. Jag och min kollega som är arkeolog var där och tittade. Men vi bedömde att så inte var fallet. Lagmässigt har vi alltså inget att säga om tornbyggandet, säger Emma Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.