Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdshandläggaren Christian Harlos och hans arbetsteam ute på vad som förmodligen blir länsstyrelsens sista insats mot de invasiva träskväxterna. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Länsstyrelsen stoppar kampen mot gula skunkkallan – får inga pengar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna får mindre pengar till naturvård av regeringen vilket innebär att man drar in på bekämpningen av invasiva arter. I Halland, där den gula skunkkallan har sitt huvudfäste, stoppar man helt det utrotningarbete man ägnat sig åt de senaste åren. Något som oroar både markägare och naturvårdshandläggare.

– Tråkigt att vi inte kan fortsätta eftersom vi sett att vi lyckats trycka tillbaka dem. Arbetet vi gjort är därför lite i onödan, säger naturvårdshandläggaren Christian Harlos.

Länsstyrelsen har arbetat i utrotning i Hylte, Halmstad och Falkenbergs kommun. Främst har insatserna riktats mot Fylleån och dess biflöden.

I klippet får du följa med på den sista insatsen mot skunkkallorna i Klövabäcken i Halmstads kommun. Du får även träffa kritsiska markägare.

Pengar till invasiva arter i Halland

2021 – Landlevande arter: 5 921 000 kronor.

Vattenlevande arter: 2 024 000 kronor.

2022 – Landlevande arter: 4 380 000 kronor.

Vattenlevande arter: 1 011 000 kronor + 1 900 000 kronor beviljade sökta pengar.

2023 – Landlevande arter: 822 000 kronor.

Vattenlevande arter: 1 389 000 kronor + 1 900 000 kronor beviljade sökta pengar.

Gul skunkkalla ingår i landlevande arter.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.