Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samhället har hårdnat, hoten har blivit fler och de har också blivit grövre”, säger Vanja Kinch biträdande enhetschef på länsstyrelsen i Halland. Foto: Valentina Xhaferi Leander/SVT

Länsstyrelsen: ”Vi kan inte stoppa hoten – djurskyddskontroller måste göras”

Uppdaterad
Publicerad

Hot, våld och kräkningar mot djurskyddshandläggare har ökat i Halland och i övriga Sverige. Åtta av tio uppger att de har utsatts för hot och fler än hälften har utsatts för trakasserier från en extern aktör.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln användes bilder från en gård som inte har någonting med hoten mot djurskyddshandläggare att göra.

Och fler än hälften har utsatts för trakasserier, det visar en kartläggning som fackförbundet Naturvetarna gjorde under 2023.

Utsatthet för hot i tjänsten är ett ihållande problem för djurskyddshandläggare. Så har det sett ut de senaste åtta åren, enligt fackförbundet Naturvetarna.

Ökat sedan några år tillbaka

I Halland har incidentrapporterna om hot och våld mot djurskyddsinspektörer ökat.

– Det är ett problem, säger Vanja Kinch, biträdande enhetschef på länsstyrelsen i Halland.

När djurskyddshandläggarna åker ut på en kontroll görs det en säkerhetsbedömning på den personen de ska åka ut till. Och om det behövs polis på plats ber handläggarna om handräckning.

”Urholkar vår rättssäkerhet”

Vid upprepade hot har det varit svårt för myndigheten att få djurskyddshandläggarna att åka ut och göra fortsatta kontroller.

– Till slut så blir det inte hållbart, för att om en och samma person har hotat alla våra djurskyddshandläggare och förföljer dem, så är det ingen som vill ta de kontrollerna. Det urholkar vår rättssäkerhet, säger Vanja Kinch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.