Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen åkte hem till en av handläggarna med en yxa i baksätet. Bara några dagar före händelsen hade han hotat henne. Foto: Polisens förundersökning

Hotade djurskyddsinspektörer flera gånger: ”Ska skjuta knäskålarna av dem”

Uppdaterad
Publicerad

När mannen riskerar att bli av med sina hundar började han hota djurskyddsinspektörerna. Han greps efter att ha åkt hem till en av dem en yxa i bilen.. Nu är han dömd till åtta månaders fängelse – för bland annat 13 fall av hot mot tjänsteman.

Åtta av tio djurskyddsinspektörer uppger att de har utsatts för hot och fler än hälften har utsatts för trakasserier från en extern aktör. Det visar en kartläggning som fackförbundet Naturvetarna gjorde under 2023.

Ett fall som sticker ut är en man hemmahörande i Halland som dömts för 13 fall av hot mot tjänsteman samt hemfridsbrott och brott mot knivförbudslagen. Alla händelserna är kopplade till hoten mot djurskyddshandläggare.

Han har sedan en tid tillbaka varit aktuell för kontroller då det upptäcktes att hans hundar inte mådde bra, enligt djurskyddshandläggarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.