Jan Henrik Sönnemark och Lars Jönsson äger mark länge Trönningebäcken. Jan Henrik brukar ge vattnet till sina djur och Lars använder det för bevattning av grödor. När de fick reda på att bäcken innehåller PFAS slutade de omedelbart. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Lantbrukare avråds från att använda Trönningebäckens vatten efter PFAS-larmet

Uppdaterad
Publicerad

Trönningebäcken utanför Halmstad rinner genom flera marker som ägs av lantbrukare. Nu avråder kommunen dem från att använda vattnet till djur och grödor eftersom det visat sig innehålla höga halter av miljögiftet PFAS. Lantbrukarna behöver nu en ny vattenkälla och förväntar sig hjälp från kommunen.

– De har vetat om att det funnits PFAS i den anslutande Kistingebäcken i flera år. Men vi fick reda på det nyligen. Jag tycker kommunen får ta sitt ansvar och ordna med vatten, säger lantbrukaren Jan-Henrik Sönnemark som tidigare gett vattnet till sina kor och kalvar.

Enligt bygg- och miljöförvaltningen i Halmstads avrådan ska det inte ska vara någon fara att odla på mark som tidigare bevattnats med vatten från bäcken. Det finns inget svar på hur länge avrådan gäller.

Jan-Henrik Sönnemark och Lars Jönsson äger mark länge Trönningebäcken. Jan Henrik brukar ge vattnet till sina kor och Lars använder det för bevattning av grödor. När de fick reda på att bäcken innehåller PFAS slutade de omedelbart. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Till SVT Nyheter säger ansvariga på Halmstads kommun att de tittar på en lösning, men ställer inte upp på intervju i nuläget.

I klippet ser du lantbrukarna Jan-Henrik Sönnemark och Lars Jönsson, som arrenderar ut mark till odlande lantbrukare, berätta om hur problemet påverkar deras verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.