Foto: Kjell Gustafsson KG och SVT

Lantbrukare får slå gräs på Varberg kommuns grönytor

Publicerad

Den omfattande torkan har lett till att flera lantbrukare i Varberg har vädjat till kommunen om foder till sina djur. Nu erbjuds därför lantbrukarna att klippa några av stadens grönytor och sedan ta med hem till gårdarna – något som visat sig vara uppskattat.

Det var strax efter lunch på fredagen som beslutet fattades. Sedan dess har flera lantbrukare ringt in till kommunen för att boka ängar.

– Mailen rasar in och jag har fått mellan sju och åtta samtal på en timme, säger Jenny Bergström, avdelningschef på hamn-och gatuförvaltningen på Varbergs kommun.

Inga jätteytor

Såvitt hon förstår är det brist på foder till djuren på flera håll. Kommunen vill stötta så gått de kan och upplåter nu grönområden i flera stadsdelar.

– Vi har ytor i exempelvis Breared, Brunnsberg, Håsten, Appelvikshöjd och Hästhaga. Det är inga stora arealer, säger Jenny Bergström.

Får inte säljas vidare

Grönytorna är områden som kommunen normalt sett bara slår en gång per år med traktor och slaghack. Då brukar man bara låta gräset ligga.

– Nu får lantbrukarna själva komma och klippa gräset och sen ta med sig det hem. De får ingen ersättning för själva klippningen och de får inte heller sälja gräset vidare, säger hon.

”Bättre än ingenting”

För att få tillgång till ett grönyta måste först drift- och anläggningsavdelningen på kommunen kontaktas. Därefter får man ett inringat område på en karta.

– Lantbrukarna verkar glada och tacksamma. Även det här gräset är sannolikt torrt, men jag tänker att det är bättre än ingenting, säger Jenny Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer