• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Ska låta djur beta på kommunens mark. Foto: TT/Båstads kommun

Nu kan kor och hästar få beta i kommunens diken

Publicerad

Flera lantbrukare och djurägare har nästan slut på betesmark. Efter att de vänt sig till kommunen och vädjat om hjälp tar nu kommunen till en ovanlig lösning.

Torkan innebär att djur knappt kan få tag i mat. Båstad kommun har bevattningsförbud, vilket innebär att det knappt växer något och djurägarna behöver all hjälp de kan få.

– Vi har börjat ringa olika markägare för att se om de kan erbjuda sin mark till betande djur, säger Johan Mårtensson som är naturvårdschef på Båstad kommun.

Och han öppnar också för en ovanlig lösning – att djur kan få beta på kommunens ängar och i diken.

– Den kommunala marken som vanligtvis klipps kommer också att erbjudas till djurägare så att där kan betas istället, säger Johan Mårtensson.

Hur märker ni av torkan?

– Det växer ju ingenting, så flera har redan börjat plocka på vinterfodret, men det kommer ju ta slut. Många nödslaktar djur. Det är köer redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer