”Det går knappt att få tag på foder”, säger hästägaren Helena Kruse. Foto: Privat/TT

Kris för betande djur i Båstad

Publicerad

Det torra vädret ställer till det för hästar, kor och andra djur som betar på Bjärehalvön. Enligt hästägaren Helena Kruse är krisen värre än man kan föreställa sig.

Det torra vädret håller i sig och i Båstad är det extremt torrt i markerna. Något som ställer till det för det för djurägare.

– Hästarna här betar på det mest minimala betet du kan tänka dig. Vi är är oroliga över hur hästarna ska kunna hålla hullet, vi mår jättedåligt över det här, säger Helena Kruse.

Vädjar om hjälp

Nu vädjar flera djurägare till kommunen om hjälp. På tisdagen så skrev Helena Kruse ett inlägg i facebook-gruppen ”Händer i Båstad” att Båstads kommun måste sluta klippa gräset på sina marker så att de betande djuren kan ta del av dem istället.

Något som nu gett resultat efter att hon och andra i gruppen kontaktat kommunen. Båstad kommun meddelar nu att de granskar vilken kommunal mark som ska kunna finnas tillgänglig för djurägare.

Kris på foder

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om torkan på västkusten, där lantbrukare nu förbereder sig för att slakta djur på grund av foderbrist. Just bristen på foder är något Helena Kruse känner igen sig i.

– Det går knappt att få tag på foder. De som levererar foder har i princip slut, de är helt nerringda. Nu i veckan hade vi tur som fick tag i hälften av det foder som behövs i vinter. Men jag vet inte om det behöver användas redan nu. Det är sådan kris, du anar inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båstad

Mer i ämnet