Socialtjänsten har haft ett nära samarbete både med räddningstjänsten i Båstad och polisen under 2019. Nu ifrågasätter räddningschefen Pelle Pettersson varför nyckelpersoner plockats bort. Foto: TT

Räddningschefen kräver svar på avstängningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Räddningschefen i Båstad oroas över att samarbetet mellan myndigheterna i kommunen riskerar att gå om intet när nyckelmedarbetare inom socialtjänsten plockats bort.

Socialtjänsten och räddningstjänsten i Båstad, liksom polisen, har haft ett nära samarbete under 2019.

– Inför omhändertagande av unga har räddningstjänsten exempelvis hjälpt oss att göra akuta riskbedömningar när det gäller hot och våld, säger Yasra Delpisheh, den enhetschef som tillfälligt stängts av.

Skriver till kommunchef

Räddningschefen, Pelle Pettersson, anser att samarbetet fungerat bra sedan Delpisheh och Sara Hernandez anställdes i våras.

I ett mejl till kommundirektören Erik Lidberg ifrågasätter räddningschefen åtgärderna att plocka dem åt sidan.

”Jag har nåtts av informationen att 'visselblåsarna' på Individ & familj är avstängda från sina tjänster. Då jag har varit i kontakt med dessa vid hot & våldärenden undrar jag varför detta har skett?”

Väntar på svar

Han skriver vidare:

”Jag hade också en dialog med polisen i går där dom uttryckte stor förfäran över detta då dom har haft ett väldigt bra samarbete med de två individer som nu är avstängda. Polisen uttrycker stor fara över att det samarbetet ska raseras nu som har varit väldigt framgångsrikt under 2019.”

Pelle Pettersson säger till SVT att han fortfarande väntar på svar från kommundirektören.

Erik Lidberg vill inte kommentera åtgärderna mot Yasra Delpisheh och Sara Hernandez, men säger att det funnits en otrygghet på arbetsplatsen och att en extern arbetsmiljöutredning nu ska visa var det brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.