Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Yasra Delpisheh, till vänster, med ombudet Karin Henrikz, vad det är som får henne att stämma Båstads kommun. Foto: Cecilia Hedlund

Visselblåsaren uppsagd – nu stämmer hon Båstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Yasra Delpisheh var en av två anställda som slog larm om missförhållanden inom socialtjänsten i Båstad. Ett drygt halvår senare blev hon uppsagd – och nu stämmer hon Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen. Det blir ett av landets första rättsfall på området.

Yasra Delpisheh, tidigare chef för enheten barn och unga, och kollegan Sara Hernandez larmade i höstas om att barnärenden inom socialtjänsten i Båstad hanterats felaktigt under flera års tid.

Bland annat hade orosanmälningar blivit liggande i skåp, varken registrerade eller utredda.

Nu har de båda fått lämna sina tjänster. Yasra Delpisheh är uppsagd – och stämmer nu kommunen.

– Min klient har i samband med att hon påtalat brister i verksamheten utsatts för en rad åtgärder. Det handlar bland annat om undanhållande av information, hon har stängts ute och hon har stängts av – och nu slutligen sagts upp, säger Karin Henrikz, juridiskt ombud för Delpisheh.

Visselblåsarlagen infördes i januari 2017 och syftar till att ge stärkt skydd till personer som slår larm om missförhållanden. Det är den lagen Yasra Delpisheh och ombudet vill pröva när de nu stämmer Båstads kommun.

”Saknar rätt kompetens”

Arbetsgivaren ska nu svara på den inkommande stämningen. Därefter väntar muntliga förberedelser innan ärendet, om parterna inte förlikas, avgörs i domstol.

Enligt Philipp Seuffer, HR-chef i Båstads kommun, har Yasra inte utsatts för repressalier. Hon har sagts upp eftersom hon saknar rätt kompetens i den nya organisation, enligt arbetsgivaren.

– Nu blir det en juridisk prövning där vi får möjlighet att ge vår bild av händelsen. Vi har inte hittills inte gjort det eftersom vi inte kommenterar enskilda personalärenden offentligt, säger han.

Sara Hernandez, den andra medarbetaren som slog larm från Båstad, har köpts ut för tio månadslöner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet