Kommunrevisionen, som granskat kommunens verksamhet förra året, föreslår nu nej till ansvarsfrihet för nämnden. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barn for illa i Båstad – nu säger revisorerna nej till ansvarsfrihet för politikerna

Uppdaterad
Publicerad
Barn som utsatts för våld och andra missförhållanden fick inte akut hjälp. I höstas avslöjades allvarliga brister inom socialtjänsten i Båstad. Nu säger kommunrevisionen nej till att bevilja ansvarsfrihet för barn- och utbildningsnämndens politiker.

Kommunrevisionen, som granskat kommunens verksamhet förra året, föreslår nu nej till ansvarsfrihet för nämnden. Sista ordet har fullmäktige som ska fatta beslut i frågan.

I sin årsberättelse skriver revisionen om fundamentala brister i styrning och ledning i verksamheten.

– Samtliga ledamöter i revisionen är eniga om det här. Vi ser svagheter och brister i socialtjänstens arbete som borde ha rättats till. Men den politiska kontrollen över förvaltningen fullföljdes inte.

Revisionens ordförande Ingemar Jönsson (BP) säger också att det inte är en godtagbar ursäkt att politikerna förts bakom ljuset av tjänstemännen.

– Det är nämnden som har det yttersta ansvaret. Vi ser mycket allvarligt på hur det här har skötts, det är de små och svaga i samhället som har fått ta smällen och drabbats av det.

”Orättvis och skamlig”

Thomas Nerd (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, tycker att prickningen från revisionen är orättvis.

– Den är både orättvis och skamlig. Vi politiker har fått syssla med brandkårsutrustning och akuta insatser för att oegentligheterna skulle lyftas upp i ljuset och de utsatta få hjälp. Först fick vi ta hand om våldtagna och slagna barn. Och där har vi hela tiden motarbetats av tjänstepersonerna, säger han.

– Att rätta till brister vad gäller rutiner och arbetsmetoder inom individ och familjeavdelningen fick komma i andra hand.

Foto: SVT

Pågick hela året

Visselblåsarna slog larm på hösten förra året. Men missförhållandena pågick ju under större delen av 2019. Varför såg nämnden inte det tidigare?

– Det är mitt stora tillkortakommande i politiken att jag inte såg det. I januari förra året träffade jag ledande tjänstepersoner inom individ och familj. Jag kände att något skavde och jag krävde upprepade gånger besked och information. Men ingen ville hjälpa mig. Jag lyckades inte komma nära sanningen. Och det har jag bett om ursäkt för.

Nu har kommunfullmäktige sista ordet. Om beslutet där blir att du och övriga nämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet, kan du sitta kvar som ordförande då?

– Jag tänker absolut inte avgå. I så fall får fullmäktige också besluta att entlediga mig, säger Thomas Nerd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet