Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M). Foto: Winnie Gravlund

Han går emot revisionen – vill säga ja till ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad
Det är fullmäktige i Båstad som äger frågan nu: ska politikerna i barn- och ungdomsnämnden beviljas ansvarsfrihet? Nej, anser revisionen. Men Johan Olsson Swanstein (M) vill säga ja.

Varje år skriver kommunrevisioner i Båstad en rapport som summerar det gångna årets granskningar av arbetet i nämnder och styrelser.

De kan välja två slutsatser: Att föreslå kommunfullmäktige att bevilja ansvarsfrihet för en enskild nämnd – eller inte.

När det gäller arbetet med de utsatta barnen inom barn- och utbildningsnämndens avdelning för individ och familj kommer revisionen fram till att bristerna har varit så allvarliga att de avstyrker ansvarsfrihet.

Men Båstads toppolitiker, kommunstyrelsens ordförander Johan Olsson Swanstein (M), håller inte med. Han tycker att fullmäktige ska gå emot revisionen och säga ja till ansvarsfrihet.

”Har arbetat hårt”

Medan revisorerna har granskat hela 2019 lägger Johan Olsson Swanstein tonvikten vid den senare delen av 2019 – efter att visselblåsarna slagit larm.

– Sedan den här historien uppdagades har nämnden arbetet hårt med att lösa frågorna, ett tungt uppdrag.  Jag tycker att nämnden ska beviljas ansvarsfrihet och sitta kvar, säger han.

Johan Olsson Swanstein tycker inte att man varken ska bortse från misstagen eller låta bli att granska dem.

– Men man måste också se de insatser som gjorts sedan dess. Om nämnden inte vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med problemen så hade även jag landat i att inte bevilja ansvarsfrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet