Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiberduken på potatisfältet i Öllöv på Bjäre togs bort när potatisbönderna tillsammans plockade upp de första svenska färskpotatisarna odlade på fält för i år. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Här skördas årets första färskpotatis på Bjärehalvön: ”Betyder mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Årets första frilandsodlade färskpotatis är nu plockad i Öllöv på Bjäre och för att fira och uppmärksamma den svenska färskpotatisen delades tio kilo var ut till olika matkedjor på plats.

På potatisfälten i Öllöv har bonden Johan Svensson Wedelsbäck tillsammans med sin familj 22 hektar. Där har potatissorten swift väntats plockas sedan den sattes i jorden i början av mars.

– Vi fick en treveckors uppehåll under sättningen på grund av kallt väder men det som vi satt ner här har klarat sig fint, säger Johan Svensson Wedelsbäck.

Färskpotatisen delades ut till olika matkedjor

Den årliga traditionen att fira den första upplockade färskpotatisen på Bjäre tedde sig lite annorlunda i år.

Förra året auktionerades potatisen ut och pengarna skänktes till välgörenhet men i år delades istället 10 kg var ut till olika mataffärer – med ett motkrav; att uppmärksamma svensk färskpotatis på valfritt sätt.

– Det är en fantastisk råvara som vi inte kan klara oss utan tror jag, vi vill uppmärksamma potatisodlare, säger AnnaKarin Hamilton vd på intresseorganisationen Svensk potatis.

Se den första frilandsodlade färskpotatisen se ljuset i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.