I ett svar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver kommunen att medarbetare varit rädda för att gå till jobbet. Foto: SVT/SVT Grafik

Efter interna kritiken – kommunledningen: ”Funnits en uttalad rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Under visselblåsarnas ledning blev medarbetare rädda för att gå till jobbet. Så motiverar kommunledningen i Båstad avstängningen av Yasra Delpisheh och degraderingen av Sara Hernandez.

Kommunledningen i Båstad vill inte berätta för SVT hur de motiverar omplaceringen av Sara Hernandez, första socialsekretare, och avstängningen av Yasra Delpisheh, enhetschef för barn och unga i Båstad.

Båda slog larm om allvarliga missförhållanden inom enheten för barn och unga i höstas.

Missförhållanden i Båstads kommun

Begärt åtgärder av arbetsmilijön

HR-chefen Philipp Sueffer hänvisar till att facken begärt arbetsmilijöåtgärder och att en arbetsmiljökartläggning satts igång.

I ett svar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver Lena Täringskog, tf chef för individ och familjeomsorgen, att det funnits en uttalad rädsla bland medarbetarna för att gå till arbetet.

”Berörd enhetschef har stängts av under utredningen, en åtgärd som vidtogs för att inte riskera att utredningen skulle kunna påverkas”, skriver hon.

Vidare står det:

”Efter riskbedömning med facklig företrädare har 1:e socialsekreterare även fått annan kontorsplats inom verksamheten”.

”Funnits en otrygghet och stress”

Lena Täringskog vill inte kommentera ärendet, utan hänvisar alla frågor till Erik Lidberg, kommundirektör.

– Det har funnits en otrygghet och stress och osäkerhet som vi måste gå till botten med, det är vad vi gör nu, säger han.

Och hur länge identifierar ni att den stressen har funnits?

– Intensivt sedan i oktober, möjligtvis tidigare än så, men väldigt tydligt sedan i oktober.

Larmrapporter från oktober

Det var i oktober förra året som media berättade om larmrapporten från Båstad.

Yasra Delpisheh avfärdar påståendet att medarbetare gått till arbetet och varit rädda som befängt.

– Men däremot har jag all förståelse om man som yrkesverksam känner sig hotad när jag och Sara tar fram emot dokumentation som visar på hur man brister i sin handläggning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet