Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svamp mitt i vallodlingen? Se bönderna spruta på mykorrhizasvamp för att stärka sina grödor mot torka i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT, Privat

Lantbrukare tillsätter svamp – för att stärka grödor mot torka

Uppdaterad
Publicerad

Att plantera svamp i åkerjorden för att göra vallskörden starkare mot extremväder – det testar lantbrukaren Andreas Måttgård i Falkenberg.

– Det är tusen gånger enklare att samarbeta med jorden istället för att brottas mot den, menar Anders Måttgård.

Mykorrhizasvampens trådar finns naturligt i marken men på åkrar som besprutas med kemiska bekämpningsmedel har den svårt att bilda de underjordiska svamptrådar som kan vara till stor nytta för växterna.

I klippet ser du när svampen tillsätts till utsädet.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Svamptrådarna gör att växten kan nyttja nederbörden och ta upp näring på ett bättre sätt. Det behövs när klimatet förändras och perioderna med skyfall och torka blir vanligare.

I klippet nedan hör du forskare på SLU Alnarp om nyttan av svampen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om det går att odla med svampen storskaligt och vad som behövs för att göra det berättar Siri Caspersen, forskare på SLU Alnarp om i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet