Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka problem står den svenska matproduktion inför? SVT:s reporter förklarar i klippet ovan. Foto: Storyblocks, SVT

Hetta och skyfall hotar matproduktionen när klimatet förändras

Publicerad

Värme, regn och därmed minskad matproduktion. Stora utmaningar väntar för det svenska lantbruket när det blir varmare. Vilka är hoten – och vad kan de innebära för maten vi äter?

Varannan tugga vi äter är svensk– med andra ord är vi beroende av mat som produceras i andra länder. Det visar siffror från LRF, SCB och Jordbruksverket.

I början av året släppte Europeiska miljöbyrån (EEA) en ny rapport som beskriver läget med torka och värme som kritiskt i flera delar av Europa.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

– Blir det riktigt extremt kan det uppstå bristsituationer. Speciellt i den oroliga värld vi lever i, säger Lennart Nilsson som är ordförande för 10 miljoner bönder i organisationen Cogeca.

Bönder demonstrerar efter torka

Sex månader av torka har lett till ett stort missnöje bland bönder på Sicilien. I slutet av maj hölls en stor demonstration med närmare 20 000 bönder i Palermo.

– Vi har ett väldigt stort och allvarligt problem. Jag hoppas att myndigheterna hjälper oss med till exempel mat till djuren, säger Francesco Ferreri, ordförande för Coldiretti Sicilien som ligger bakom demonstrationen.

Exakt hur torkan kommer slå mot jordbruket framöver är svårt att säga enligt honom, men nu hoppas man bara på att regnet ska komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet