Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som kommunalt anställd lärare har man en väldigt stor grad yttrandefrihet”. Föräldern Jon Ralph är kritisk till hur lärare internt har uppmanats kommunicera kring förslaget om skolnedläggningar i Laholm. Foto: Anton Johansson/SVT

Lärare fick manus på svar till vårdnadshavare – föräldern: ”Över gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på de nedläggningshotade skolorna i Laholm fick underlag för hur de skulle svara på frågor från föräldrar, om vad de tyckte om nedläggningsförslagen. Det har väckt stor ilska hos föräldrarna som undrar var yttrandefriheten tog vägen.

Det var i samband med att förslaget om skolorganisationen i Laholm lämnades som informationsbladet gick ut till personalen. Skrivelsen från rektorn läcktes till föräldern Jon Ralph som reagerade starkt.

– Vi tyckte tidigt i vissa fall att det lät som man läste från manus, och nu vet vi att man faktiskt gjorde det, berättar Jon.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Föräldrarna riktar kritik mot att det ser ut som att skolledningen försöker styra vad de kommunalt anställda får säga utåt om förslaget om skolnedläggningar.

I klippet ovan visas kommunikén och föräldern Jon Ralph berättar om vad han tycker är problemet med hur det utformas.

Utbildningsförvaltningen: ”Olyckligt formulerat”

Laholms kommun säger att kommunikationen skickats ut efter önskemål från personalen själva, som ville ha något att luta sig mot i kontakt med vårdnadshavare. Men sättet det formulerades på blev olyckligt.

Kommunens svar på kritiken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningschefen i Laholm Richard Mortenlind menar att intentionen inte var att lägga ord i munnen på anställda och beklagar hur kommunikationen formulerats. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Mer i ämnet