Lars El Hayek (S), vice ordförande barn- och ungdomsnämnden Halmstad. Foto: SVT

Lars El Hayek (S) om engagemanget i frågan om hiphop-texter

Publicerad

Halmstadpolitikern Lars El Hayek (S) har figurerat i flera debatter gällande rappares, vad han menar, allt hårdare låttexter. Han menar att frågan är viktig eftersom att texterna når många unga, men frågan berör honom också på ett personligt plan.

– Jag är 90-talist och är delvis uppvuxen med hiphopen. Men hiphopen då är inte som den är i dag. Jag upplever att texterna och budskapen har eskalerat, de är råare. Det man för 20 år sedan fick ta konsekvenserna för är okej i dag, säger Lars El Hayek (S).

Som lokalpolitiker menar han att debatten är aktuell även i Halmstad, då unga över hela landet lyssnar på musiken. Han säger att unga behöver stöd och hjälp med att orientera sig i texterna.

Själv lyssnar han fortfarande på musikgenren.

– Ja absolut, men jag ser också på den med sorg. Hiphopen överröstas av subgenren med gangsterrap, säger Lars El Hayek (S).

Han menar att hiphopen även tidigare innehållit hårda budskap men att personer i branschen nu behöver rannsaka sig själva.

– Man behöver reflektera över vad man rappar om och hur man beskriver det. Det finns stor skillnad i att beskriva och romantisera, nu lutar det mer åt det andra hållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer