Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se mötet mellan 1.Cuz och kommunpolitikern: ”Vad är en orre?” Foto: SVT

Rapparen 1.Cuz möter Lars El Hayek (S): “Jag kan inte prata på ett annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

1.Cuz musik handlar om droger, våld och skjutningar och har miljontals lyssningar. Lars El Hayek (S) tycker att han borde ta ett större samhällsansvar.
– Alltså, så här pratar jag. Det är såhär jag har pratat hela min uppväxt, säger 1.Cuz till sin kritiker i det nya SVT-programmet Mötet.

Debatten om den svenska hiphopens texter fick fart när Malou von Sivers intervjuade den 18-åriga rapparen Greekazo tidigare i vintras. Den efterföljande debatten handlade bland annat om rasism, men också om de grova texterna. 

”Beskriver en verklighet”

“Jag väntar inte på att bli skjuten brorsan, vi är de som skjuter.”

Bakom textraden står 1.Cuz, en annan av Sveriges populäraste rappare som även har gjort låtar tillsammans med Greekazo. Han har ett kriminellt förflutet som han säger sig ha lämnat, bland annat med hjälp av musiken. 

– Jag beskriver en verklighet folk inte vill prata om, som finns på riktigt. En annan sida av samhället. Jag är ingen gangster för det, jag är en verklighetsförfattare, säger han i Mötet. 

– Jag blev inte kriminell för att jag lyssnat på musik. Jag blev kriminell för att jag blev lämnad utan val. 

“Du underskattar din musik”

Lars El Hayek är socialdemokrat och kommunpolitiker från Halmstad och tycker att kända rappare som 1.Cuz borde ta större ansvar för sitt budskap. 

I det nya programmet Mötet utgår 1.Cuz och Lars El Hayek från några av de grövsta textraderna och den hårdaste kritiken i ett samtal öga mot öga. 

–Jag tror faktiskt att du underskattar din egen musik, alltså kraften som finns i rappen och hiphop. Och då är frågan: på vilket sätt vill du förändra samhället? säger han till 1.Cuz i programmet.

Visar sig aldrig utan mask

1.Cuz visar sig som artist aldrig utan sin mask, eftersom han värnar om sitt privatliv. SVT:s redaktion har dock säkerställt att han är den han utger sig för att vara. 

Se när samtalet hettar till i klippet ovan eller hela programmet på SVT Play.

Det här är SVT:s nya program Mötet

Visa

•  I SVT:s nya program Mötet träffas två personer med vitt skilda åsikter och diskuterar. De bemöter varandras bästa argument och hårdaste anklagelser.

• Programmet är en del av SVT-projektet Sverige möts, som går ut på att personer samtalar med någon som tycker annorlunda.

• De 15 minuter långa episoderna av programmet Mötet publiceras på SVT Play på lördagar och sänds i SVT1 på måndagar klockan 21:45.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mötet

Mer i ämnet