Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att höra hur Lasse reagerade när han insåg att han behövde utöka sitt körkort innan sommaren. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Lasses husvagnssemester höll på att gå i kras – hade inte rätt släpkörkort

Uppdaterad
Publicerad

När Lasse Bornö från Veddige bytte bil fick han inte längre koppla på sin husvagn då den totala vikten blivit för stor. För att köra lagligt behövde han utöka sitt b-körkort. Men i och med coronapandemin och att fler köpt husvagn är provtiderna innan sommaren i Halland redan bokade.

– Jag såg sommaren gå i kras, säger han.

Men trafikskolan lyckades hitta en tid till Lasse Bornö i maj. Tricket är att hålla utkik efter tider på flera av Trafikverkets kontor på olika orter med jämna mellanrum, plötsligt dyker avbokade tider upp, berättar Varbergs trafikskola.

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, B96 (utökad B) och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra.

B-behörighet (personbil)

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, eller en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

B 96 (utökad B)

Bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är över 3500 kg men inte mer än 4250 kg.

BE

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplade till bilen, om släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet