Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När trafikanterna får höra att det är lång väntetid för utökad b-behörighet väljer de att köra olagligt istället, berättar Varbergs trafikskola. Klicka på klippet för att höra mer. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Husvagnssemestern kan vara hotad – inga provtider för släpkörkort innan sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett högt tryck på trafikverkets körkortsprov som ger dig rätt att köra tyngre husvagnar och släp. Varbergs trafikskola ser att antal elever har ökat mycket under 2021.

De menar att coronapandemin har bidragit till flera köpt husvagn och nu behöver utöka sin vanliga b-behörighet. Men provtillfällena i Varberg är redan fullbokade innan sommaren.

– Det är redan kört, säger Annica Färm, platschef Varbergs trafikskola.

Trafikanterna blir frustrerade på körskolan när de får höra att det inte finns provtider innan september. I klippet hör du mer från Varbergs trafikskola.

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, B96 (utökad B) och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra.

B-behörighet (personbil)

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, eller en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

B 96 (utökad B)

Bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är över 3500 kg men inte mer än 4250 kg.

BE

Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplade till bilen, om släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet