Legionellasmitta har konstaterats Foto: TT

Legionellabakterier även på äldreboendet Tallgläntan

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun upptäckte under förra veckan legionellabakterier i duschar på äldreboendet Boken, och fyra äldre har sedan 2019 avlidit där av lungbesvär. Nu har kommunen även upptäckt bakterien på boendet Tallgläntan.

Efter att kommunen konstaterat att de hittat legionellasmitta, som kan orskaka svår lunginflammation, på äldreboendet Boken beslutades det att man även skulle kontrollera om bakterien, som kan orsaka svår lunginflammation, även fanns på boendet Tallgläntan. Så var fallet.

I sex lägenheters duschar på äldreboendet Tallgläntan har man funnit legionellasmitta. Endast en av lägenheterna är bebodd och den boende har inga symptom på infektion. Hen får inte använda duschen i lägenheten tills vidare och kommer att hållas under observation under de tio dagar som är inkubationstid för legionellainfektion.

Förvånad över utbredd smitta

– Jag är förvånad över att vi får dessa larm, att bakterien är så pass spridd och nu på ytterligare ett boende, säger biträdande socialchef Daniel Johansson till SVT Nyheter Halland.

En förklaring kan, enligt Daniel Johansson, vara att flera lägenheter på Tallgläntan stått tomma ett tag och vattnet i duscharna stått stilla och därmed gynnat bakterietillväxt.  Detta trots att duscharna ska vara legionellasäkra med b la filter.

Nu ska samtliga 80 lägenheter på Tallgläntan provtas och duschmunstycken samt duschslangar bytas ut. Rensning med hetvatten kommer också att ske.  Kommunens övriga äldreboenden kommer också att undersökas.

– Vi måste se över våra rutiner och öka frekvensen på våra provtagningar. En VVS firma får gå till botten med var smittan uppstår, säger Daniel Johansson.

Hallands Nyheter var först med att rapportera om legionellasmittan på Tallgläntan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer