Leif Axmyr. Foto: Malin Hoelstad, SvD-TT

Leif Axmyr släpps – efter 34 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han har suttit i fängelse längre än någon annan svensk i modern tid. Nu har den dömde dubbelmördaren Leif Axmyr släppts ut från anstalten i Halmstad.

– Varje dag är en förlorad dag, har Leif Axmyr sagt till Veckans Brott om sin fängelsetid.

Leif Axmyr, 77 dömdes till livstids fängelse 1982. Han dömdes för att ha mördat sin ex-flickvän och hennes nya pojkvän i Gävle.

Efter att ha slagit ihjäl paret med bland annat en kofot satte han eld på lägenheten. Han dömdes för mord och mordbrand. Tingsrätten betecknade dådet som ”totalt hänsynslöst”.

”Utestängd från samhället”

På torsdagen släpptes han från anstalten i Halmstad, skriver Aftonbladet. Efter 34 års avtjänat fängelsestraff är han den person som suttit längst i Sverige i modern tid. Kriminalvården bekräftar för SVT Nyheter att Leif Axmyr släpptes från anstalten i Halmstad under morgonen.

Axmyr har själv berättat för SVT om tiden i fängelse.

– Det värsta är att man är berövad friheten och är utestängd från samhället helt och hållet. Det är ju det som är straffet och varje dag är en förlorad dag. Det är en ganska meningslös tillvaro, sa Leif Axmyr till Veckans Brott under en intervju 2011.

Dömts för nya brott

Leif Axmyr har överklagat sin livstidsdom flera gånger, men fick flera gånger avslag på både nådansökningar och tidsbegränsningar. Först 2013 beslutade tingsrätten i Örebro att tidsbestämma hans straff.

Så sent som förra sommaren nekades han av Kriminalvården att få avtjäna sin sista tid i fängelse i Hälsingland.

Han har dömts för nya brott flera gånger under strafftiden, bland annat för olaga hot, narkotikabrott och bestickning.

Livstids fängelse

  • Ett livstidsstraff i Sverige innebär i praktiken inte att den dömde sitter resten av sitt liv i fängelse. I stället betyder det att det inte finns någon övre gräns för hur länge personen kommer att vara fängslad.
  • Den som suttit längst är Leif Axmyr som mördade sin före detta flickvän och hennes nye man.
  • Sommaren 2013 beslutade tingsrätten i Örebro att tidsbestämma Axmyrs livstidsstraff till 51 år. Enligt principen om villkorlig frigivning, innebar det att han släpptes i juni 2016 – efter 34 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.