Lena Sommestad har i sin roll som landshövding varit chef för Länsstyrelsen i Halland. Foto: SVT

Lena Sommestad slutar som landshövding i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare sex år med titeln som landshövding väljer nu Lena Sommestad att sluta. Hon slutar i samband med att hennes förordnande går ut i mars i år. Vem efterträdaren blir är ännu oklart.

Lena Sommestad har varit landshövding i Halland sedan 1 april 2014. Men nu väljer hon att sluta och flytta hem till sin hemstad Uppsala.

– Sex fantastiska år som landshövding men nu kommer jag att jobba med lite andra uppdrag för regeringen. Det känns bra och jag känner att jag har gjort mitt jobb, säger Lena Sommestad.

Hon har tidigare varit riksdagsledamot och var miljöminister mellan 2002 och 2006.

Vem som blir hennes efterträdare är ännu oklart. En ny landshövding kommer att utses av regeringen.

Fakta

FAKTA: Lena Sommestad

Lena Sommestad är 62 år och kommer från Uppland. Sedan riksmötet 2012/2013 är hon riksdagsledamot med uppdrag i riksbanksfullmäktige och konstitutionsutskottet. Hon var miljöminister mellan åren 2002-2006 och under 2007-2011 var hon VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia och under 1998-2002 var hon VD för Institutet för framtidsstudier. Under 2011-2013 var hon ordförande för Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund.

Källa: Länsstyrelsen Hallands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.