Linnea Segersten måste kolla blodsockret flera gånger när hon rider. Foto: SVT

Här är de vanligaste missuppfattningarna om diabetes

Uppdaterad
Publicerad

I dag – 14 november – är det Världsdiabetesdagen, vilken syftar till att sätta ljus på sjukdomen. Men trots att dagen funnits i snart 30 år menar diabetikern Linnea Segersten att okunskapen om diabetes fortfarande är stor.

Linnea Segersten från Tvååker menar att många inte vet att de bör agera om hon upplyser dem om att hon har lågt blodsocker.

– Det är oftast ingen jättereaktion. Men egentligen är det väldigt akut. Får jag för lågt svimmar jag och hamnar i koma. Då kan jag dö, säger hon.

Vad insulinsprutan är till för är ytterligare en sak det råder oklarheter om.

– Många tror att de ska ge insulinsprutan om jag har lågt blodsocker. Men den sänker mitt socker ännu mer och då kommer jag inte överleva, säger Linnea Segersten.

Hon har haft diabetes typ 1 sedan 12 års ålder.

– Det innebär att mitt immunförsvar valde att attackera mina insulinceller. Så jag har inget insulin utan måste ta det i sprutor för att kunna ta upp näring, säger Linnea Segersten.

Tävlar på elitnivå 

Trots sjukdomen har hon fortsatt med hästhoppning och tävlar nu som 19-åring på elitnivå. Men hennes förberedelser ser lite annorlunda ut än de flesta konkurrenterna.

– Innan jag hade diabetes kunde jag nästan gå en hel tävlingsdag utan att äta någonting. Nu måste jag vara förberedd med kolhydrater och äta det hela tiden. Jag måste kolla blodsockret flera gånger för att se om det påverkas när jag rider, säger Linnea Segersten.

Vid sommarens SM-tävlingar – i rekordvärmen – höll det på att gå illa.

– Värmen tog väldigt mycket energi och det påverkar blodsockret väldigt mycket. När jag skulle ta en vanlig insulindos var jag extrakänslig och blodsockret gick rakt i botten. Jag gick ute med hästen och kände att jag var väldigt nära att svimma. Det var obehagligt, säger Linnea Segersten.

Hon kommer förmodligen få leva med sjukdomen livet ut, för ännu finns inget botemedel. Allt fler drabbas av diabetes och Linnea Segersten menar att det är viktigt att folk är medvetna om vad det innebär. Hennes tillstånd uppdagades tack vare att omgivningen reagerade vid en tävling för sju år sedan.

– Några kompisar reagerade på att jag var väldigt smal, trött och drack väldigt mycket, säger hon.

I klippet ovan kan du höra Linnea berätta om de tre vanligaste missuppfattningarna hon får höra om diabetes.

Världsdiabetesdagen

Världsdiabetesdagen initierades 1991 av Världshälsoorganisationen, WHO, och finns till för att uppmärksamma sjukdomen.

Dagen är förlagd på den 14 november, den dag som Frederick Banting föddes – den man som upptäckte insulinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.