Foto: TT

Lista: Här är de vanligaste fulspolningarna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det FN:s internationella världstoalettdag, som uppmärksammar sanitetsproblemen runt om i världen. I Sverige är fulspolning ett stort problem, enligt Kungsbacka kommun som har räknat ut att elva miljoner snusprillor slängs i toaletten per år i kommunen.

I Kungsbacka kommun spolas över 30.000 snusprillor ner varje dag, vilket på ett år blir elva miljoner vilket blir nio ton. Uträkningen baseras på en undersökning som branschorganisationen Svenskt vatten låtit göra.

– Min spontana reaktion var nog det måste vara felräknat, men vi har kontrollräknat så det är tyvärr så illa, säger Charlotte Bourghardt, miljöingenjör på tekniska förvaltningen i Kungsbacka.

Påverkar miljön

Begreppet ”fulspola” innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

– Avloppsreningsverk är inte anpassade för att ta hand om svårnedbrytbara gifter, som till exempel kadmium från snus. Risken finns därmed att kadmium till slut kan hamna i naturen, säger Charlotte Bourghardt.

Har fulspolningen av snus ökat?

– Det vet vi inte eftersom vi inte har jobbat med att räkna snuspåsarna på det sättet tidigare. Men när man pratar om snusindustrin som helhet har snusanvändandet ökat.

”Inte äckligare att slänga i en papperskorg”

Charlotte Bourghardt berättar att det inte bara handlar om snusare, utan alla borde tänka ett varv extra innan man spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten.

– Det är förvånansvärt hur många som inte vet att man inte slänger skräp i toaletten. Släng snus i brännbara sopor. Det är inte äckligare att slänga snus i en papperskorg än att slänga i avloppet. Det bara förflyttas. Det är dåligt för miljön, de förstör, de försämrar vattenkvaliteten, säger Charlotte Bourghardt.

De sex vanligaste sakerna vi spolar ned i toaletten:

1. Snus

2. Våtservetter

3. Tops

4. Mensskydd

5. Bomullstussar

6. Miljöfarliga kemiska ämnen som ex målarfärgsrester

Det här får man slänga i toaletten:

Kiss

Bajs

Toalettpapper

Källa: Kungsbacka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.