Foto: SVT/TT

Liststoppet upphör på privata vårdcentraler i Varberg

Publicerad

Efter det akuta och unika stoppet för patientomlistning måste tre privata kliniker i Varberg nu ta emot nya patienter igen. Regionens egna vårdcentraler i Varberg har presenterat en åtgärdsplan för hur de ska klara att erbjuda sina patienter läkartider i den omfattning som efterfrågas.

Det var främst bristen på läkartider och psykosocial stöd på regionens egna vårdcentraler som gjorde att allt fler patienter började listade om sig till de tre privata klinikerna Läjeskliniken, Husläkarna varmbadhuset och Neptunuskliniken. 

Situationen där blev akut i januari på grund av det stora patienttrycket. Klinikerna begärde och fick tillåtelse av regionledningen att införa ett tillfälligt stopp för att ta in nya patienter under tre månader. Något som går stick i stäv med modellen Vårdval Halland där patienter fritt ska kunna välja vårdcentral.

Stoppet hävs

Den 30 april löper det tillfälliga stoppet ut.  Enligt t f regiondirektör Jörgen Preuss har regionens vårdcentraler i Varbergs kommun presenterat åtgärdsplaner för att kunna erbjuda sina patienter läkartider.

– Det har presenterats en nöjaktig plan för hur detta ska ske och de har haft tre månader på sig att jobba med frågan, säger Jörgen Preuss.

Vad planen går ut på mer konkret kan han inte redogöra för utan hänvisar till vårdcentralernas respektive ledning.

Men om det  fortfarande inte finns tillräckligt med läkare på vårdcentralerna för att patienter ska kunna få en tid ?

– Då måste vårdcentralerna anpassa verksamheten, expandera eller få in fler aktörer, säger Jörgen Preuss.

Är inte omlistningsstoppet ett symptom på att Vårdval Halland inte fungerar fullt ut?

– Nej, systemet fungerar väl . Det ser vi inte minst i patientundersökningar som visar att Halland får toppbetyg vad gäller tillgänglighet och bemötande, säger Jörgen Preuss.

Regionen måste var proaktiv

Samtidigt anser han att det krävs åtgärder för att säkra tillgängligheten till vården på sikt. Halland växer med cirka 5 000 invånare varje år och alla kommer att behöver en vårdcentral.

– Vi måste ur det perspektivet se över vårdvalsmodellen och få en bättre koppling till samhällsutbyggnaden, samarbeta närmare med kommunerna. Vi behöver även få in flera aktörer som vill driva vårdcentraler och bli bättre på att visa de framtida behov som finns, säger Jörgen Preuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.